divendres, 11 de juny del 2010

Coneixem i netegem el Torrent de Llorenç, dissabte 19 de juny!




Es fàcil observar com rius, rieres i torrents es troben sovint en mal estat, per múltiples causes, algunes més evidents que d’altres: brutícia i runa acumulades, invasió de l’espai fluvial, contaminació, desaparició del bosc de ribera, presència d’espècies no autòctones... Es pot dir que els nostres rius conviuen amb totes aquestes alteracions antropogèniques, i se’n surten millor o pitjor segons la intensitat de l’agressió.


Per què és necessari tenir cura dels cursos fluvials?

Contràriament a l’ús tradicional dels rius, que han servit durant segles únicament com a font d’aigua i via col·lectora de residus, se sap que els cursos fluvials són punts de gran importància i estratègia per a la biosfera. En l’aigua dels rius es forma un ecosistema aquàtic necessari per al desenvolupament de gran quantitat d’espècies animals: amfibis i insectes que passen part de la seva vida dins de l’aigua, petits carnívors que se n’alimenten, peixos, aus que s’acosten per buscar menjar... Però la rellevància dels rius i les rieres engloba molt més: l’ecosistema de ribera. A prop dels rius es donen unes condicions úniques d’humitat i riquesa de nutrients que fan que tot un conjunt d’arbres i plantes s’hi puguin instal·lar: el bosc de ribera. Àlbers, pollancres, oms, freixes... són arbres caducifol·lis que creixen a les ribes i que li aporten al riu un seguit d’avantatges: llum a l’hivern i ombra a l’estiu, gràcies a la qual l’aigua manté una bona temperatura; fulles que en caure serveixen d’aliment pels habitants aquàtics, refugi per ocells i petits mamífers... a més, amb les seves arrels subjecten el fons del riu i frenen l’erosió provocada per les vingudes. El bosc de ribera, o altrament dit bosc en galeria per la seva disposició longitudinal al llarg del riu, és doncs un important corredor biològic que cal mantenir inalterat i no fragmentat.

En definitiva és necessari tenir cura dels cursos fluvials per la riquesa natural que representen, i perquè són la base de la qual es sustenten l’ecosistema aquàtic d’aigua dolça i el del bosc de ribera. Però també perquè un riu o un torrent en bon estat és un patrimoni natural del qual tots podem gaudir, per passejar, per relaxar-nos o simplement per a observar-lo.


Què hi podem fer nosaltres?
En primer lloc, ser conscients de la complexitat i la fragilitat dels rius i rieres i aprendre a observar-los amb ulls de cuidador, i trencar amb la idea que quan el riu no porta aigua és com si no fos un riu: els rius mediterranis són així! En segon lloc, podem preocupar-nos pel seu estat de salut. Això ho farem durant la jornada d’inspecció i neteja del torrent, tot fent un seguit d’observacions i anàlisis senzills, que ens indicaran la qualitat de l’aigua i del bosc de ribera, i ens permetran entendre de forma ràpida si el torrent es troba sa, malalt o greu. Per últim, podem emprendre accions correctores en cas que trobem que el torrent no es troba en el seu millor estat: neteja, recuperació del bosc de ribera, eliminació d’espècies invasores... Tot plegat ens ajudarà a crear un vincle més fort amb el torrent i a tenir-ne millor cura.

Des del grup ecologista de Llorenç us oferim l’oportunitat de descobrir les singularitats del nostre Torrent i de passar una dia a l’aire lliure, on grans i petits treballarem plegats per a millorar-ne l’estat ecològic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada