dilluns, 21 de juny del 2010

Jornada de neteja i inspecció del torrent de Llorenç

El Grup Ecologista de Llorenç (GEL), amb la col•laboració de l’Ajuntament de Llorenç i de les entitats Patuleia, Associació Excursionista Montmell i El Centre, va organitzar una jornada d’inspecció i neteja del torrent, el passat 19 de juny de 2010. L’esdeveniment va reunir unes vint-i-cinc persones, i tenia dos objectius principals, el primer retirar les deixalles presents en el torrent, i el segon realitzar uns anàlisis i observacions per tal de definir a grans trets el que tècnicament s’anomena Qualitat Ecològica d’un riu (en aquest cas, torrent) i que, explicat de forma planera, seria l’estat de salut del torrent, segons paràmetres físics, químics i biològics.

La feina d’aquests vint-i-cinc voluntaris va finalitzar amb un remolc ple a vessar de runa de tota mena, que va anar directe a la deixalleria de residus comarcal, i importants volums de brossa seleccionada (tot tipus de plàstics i envasos, vidres i ampolles, papers, etc) que vam poder llençar al mateix moment als contenidors del poble. Es va fer molta feina, però en queda molta més per a fer. La imatge més definitòria: l’expressió de perplexitat dels més menuts cada cop que, d’enmig de la bardissa, en sortia un matalàs, un moble, una joguina, un electrodomèstic...
Les dades obtingudes de la inspecció mostraren una qualitat ecològica del torrent mitja. La qualitat de l’aigua, segurament gràcies a les últimes pluges, va passar l’examen amb bona nota. Menys airosa en va sortir la qualitat del bosc de ribera: amb el torrent encaixonat entre parets, i amb la quantitat de brossa acumulada, el bosc resta reduït a la mínima expressió i, a sobre, està ple d’espècies invasores.
Per acabar només queda agrair la tasca de tots els voluntaris i animar-vos a tots a acudir, d’aquí a uns mesos, a la segona jornada d’inspecció i neteja que el GEL té previst organitzar.

Per veure l’informe complet de la inspecció del torrent, a continuació adjuntem els quadres de dades amb la informació principal:

INFORME DE LA INSPECCIÓ: